De maand december staat bol van de specialiteiten in de ambachtelijke bakkerij.
Rondom Sinterklaas en kerst maakt de bakker de lekkernijen van speculaas, talloze figuren van marsepein en natuurlijk amandelletters en staven van roomboter. De bakker begint op tijd met de productie ervan, maar veel producten zie je toch pas in de winkels verschijnen zodra Sinterklaas in het land is gearriveerd. De bakker wil deze speciliteiten graag écht speciaal houden: ze horen immers bij de feestdagen in december en niet bij het gehele najaar.

Omtoveren 

Sinterklaas is nog maar net vertrokken, of de winkels en etalages van brood- en banket bakkerijen door het hele land worden in allerijl in kerstsfeer omgetoverd. Ook voor de kerstdagen heeft de ambachtelijke bakker zijn specialiteiten in huis. De boterletter wordt nu als kerstkrans vormgegeven en daarnaast worden er weer volop kerststollen ( Weinachtstollen) verkocht. Het assortiment taarten, vlaaien en gebak krijgt speciale kerstdecoraties en er worden zelfs desserts bereid met heerlijke bavaroise in verschillende smaken en in de vorm van lepel- gebak. 

Respect

Het is topdrukte in de bakkerij in december. Er wordt aan alle kanten beknibbeld op de nachtrust en alle verloven zijn ingetrokken. Zowel in de winkels als in de bakkerijen werkt iedereen keihard mee om aan alle vraag te voldoen. Het is aanpoten geblazen! Toch zullen veel bakkers en winkeldames zeggen dat zij december de leukste tijd van het jaar vinden in de bakkerij. Al die unieke broden, taarten, vlaaien, gebakjes en koeken zorgen er immers voor dat de bakker zijn vakmanschap kan tonen. De winkelmedewerkers doen het anders en presenteren hun allermooiste etalages en verpakte cadeau artikelen of relatiegeschenken.Trots overheerst en vermoeidheid kennen ze niet. Maar respect verdienen ze wel! 

Kerst inspiratie opdoen? Klik op een van onderstaande foto’s en ontdek meer…

Bestellen? Ontdek de online bakkerswinkel met meer dan 200 producten en kies uit 7 afhaalpunten in zuidoost Drenthe.