Hoe wordt een kerststol gemaakt?

Een kerststol of kerstbrood is feitelijk hetzelfde als een paasbrood of paasstol. De afwerking van een kerststol of een paasstol kent echter wel verschillen. Een kerststol wordt traditiegetrouw met poedersuiker bestrooid en een paasstol wordt bijvoorbeeld met geel fondant bestreken en eventueel met pastelkleurig strooisel afgewerkt om het voorjaar te benadrukken. Een kerststol wordt soms ook anders gevouwen dan een paasbrood. Hoe een stol precies gemaakt wordt leggen we in onderstaande stappen uit.

Kerststol maken: zo werkt het!

1. Het deeg van een stol wordt gemaakt van bloem, zout, water en gist. De bakker maakt op zijn werkbank eerst een dijk van bloem met zout en giet hier vervolgens het water bij. Nu kunnen de grondstoffen gemengd gaan worden.

              
2. Zodra de bakker bloe, zout en water goed met elkaar heeft vermengd, voegt hij gist toe. Gist zorgt ervoor dat deeg gaat rijzen, zodat er uiteindelijk een luchtig brood ontstaat.

 

 
3. Als laatste voegt de bakker krenten en rozijnen toe aan het deeg. Deze zijn geweekt ofwel geweld, wat betekent dat ze eerst in lauw water zijn ondergedompeld. Het is afhankelijk van de grootte hoe lang ze onder water blijven staan: meestal tien tot vijftien minuten. Hierna worden ze afgespoeld met water en gedroogd.

 


4. De bakker steekt de deegstukken per stol af. Een ambachtelijke bakker zit tijdens het afsteken vaak hooguit een paar gram naast het beoogde gewicht. Ook dat is zijn vakmanschap. Hij maakt zijn stollen vaak in verschillende formaten. Een grote kerststol weeg dikwijls een kilo.5. Het deeg van kerststollen kent een voorrijs en een narijs. Nadat de deegstukken in het gewenste gewicht op de plaat liggen, krijgen ze in de rijskast van de bakkerij een voorijs van circa twintig minuten. Hierna wordt het deeg opnieuw gemodelleerd en gaat nogmaals vijftien minuten de rijskast in. 6. Na de voorrijs wordt het deeg van de stol uitgerold op de werkbank en voorzien van een ‘pil’ amandelspijs. Bij de ambachtelijke bakker is dit natuurlijk amandelspijs van de beste amandelen. Hierna moet het deeg nogmaals de rijskast in. We spreken nu van een narijs. Deze duurt ongeveer vijftien minuten.

 
7. Kerststollen worden gebakken op 210*C. Hoe lang ze worden gebakken, is afhankelijk van de grootte. Een grote stol ligt ongeveer viertig minuten in de oven. 8. De gebakken kerststollen worden afgestreken met geklaarde roomboter. Dit betekent dat de boter is verwarmd in een schaal, die in een pan warm water hangt. Door de stollen hiermee in te strijken, krijgen ze een mooie glans. 

Kerstol of brood voor kerstontbijt of kerstbrunch?

Het maakt in principe niet uit wanneer een kerststol of kerstbrood gegeten wordt. Zowel bij het kerstontbijt als bij de kerstbrunch is een stol een heerlijke lekkernij. Er zijn echter ook genoeg mensen die een stol zien als een heerlijk tussendoortje. Natuurlijk wel met een laagje roomboter 😉

Kerst inspiratie opdoen voor een compleet kerstontbijt of kerstbrunch? Bekijk ons kerst assortiment! Met meer dan 200 producten 7 afhaalpunten in zuidoost Drenthe vind je alles voor een bijzonder lekkere kerst bij Bakkerij Kalkdijk!