Wat is Teff?

Teff is een unieke graansoort die zijn oorsprong in Ethiopië vindt. Daar wordt het oergraan al meer dan 5.000 jaar verbouwd. Teff heeft een uiterst kleine korrel, ongeveer 150 Teff korrels zijn even groot als een tarwekorrel. Doordat de korrels van Teff zo klein zijn, is het niet mogelijk ze te pellen voordat ze gemalen worden. Teffmeel is dus altijd volkorenmeel, en dus rijk aan voedingsvezels. De Ethiopische atleten Haile Gebrselassie en Kenenisa Bekele schrijven zelfs hun successen toe aan het eten van teff. Teff heeft vele goede eigenschappen. Het is rijk aan o.a.magnesium, mangaan, zink, koper, vitamines B2, B3 en B6. Teff is vezelrijk en bevat esssentiele aminozuren. Geschikt om te gebruiken in onder andere muesli, brood, pasta, pannenkoeken, koekjes en smoothies. Ook kun je Teff gebruiken als bindmiddel voor sauzen en als paneermeel. Je kunt het op elk moment van de dag gebruiken: als ontbijt, lunch, bij het avondeten of als tussendoortje.

Teffbrood proberen? Bestel hier en profiteer van 10% korting.

Waarom is Teff zo gezond?

Teff heeft unieke eigenschappen:

  • – Teff bevat essentiële mineralen zoals calcium als bouwstof voor spieren en botten, magnesium, kalium en ijzer, nodig voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes die voor zuurstoftransport zorgen en veel energie leveren.
  • – Teff bevat veel langzaam verteerbare, complexe koolhydraten. Hierdoor heeft het de unieke eigenschap energie langzaam en efficiënt aan het lichaam af te geven. Onderzoeken tonen aan dat teff na elke maaltijd de stijging van de bloedsuikerspiegel tegen gaat. Het hongergevoel blijft langer weg.
  • – Teff bevat hoogwaardig eiwit omdat alle 8 essentiële aminozuren, vooral lysine, in de juiste verhouding aanwezig zijn. Deze dienen als belangrijke bouwstoffen voor het lichaam en worden makkelijk opgenomen.
  • – Teff bevat erg weinig fytinezuur waardoor alle belangrijke voedingsstoffen goed door ons lichaam worden opgenomen. Fytinezuur belemmert de opname van mineralen.

Gezond & fit, sporten en afvallen

Deze eigenschappen maken Teff een verantwoord en lekker product voor iedereen die een gezonde leefstijl hanteert, sporters en voor mensen die willen afvallen.

Gezonde voeding vermindert het risico op ziekten. Vezelrijke voeding bijvoorbeeld vermindert de kans op hartziekten en darmkanker. Groente, fruit en volkoren graanproducten zoals Teff zijn belangrijke bronnen van vezels.