Welke graansoorten zijn er?

De keuze is reuze voor de bakker. Van elke graansoort en veel gedroogde zaden of pitten kan meel worden gemaakt. Eén van de basis ingrediënten van brood. Maar de bakker maakt het meest gebruik van tarwemeel. De molen of meelfabriek maalt natuurlijk ook andere veelvoorkomende granen, zoals gerst, rogge, haver, maïs en spelt. Zijn dit dan alle graansoorten? Het antwoord is: nee. Er zijn veel meer soorten graan waar ook meel voor wordt gemalen. De ambachtelijke bakker gebruikt dit bijvoorbeeld vaak om meergranenbrood te bakken. Alle soorten gedroogde zaden, pitten en soorten graan hebben een eigen kenmerk en er zijn tal van unieke en karakteristieke combinaties mogelijk. Voor alle granen geldt dat ze gezond zijn en veel koolhydraten (zetmeel) bevatten. Daarnaast bevatten granen ook een gezonde hoeveelheid aan eiwitten, vitamines, mineralen en voedingsvezels.

Boekweit
Zo nu en dan krijgen wij als ambachtelijke bakker de vraag of er ook boekweit wordt gebruikt bij het maken van brood. Wat is dan het verschil met de graansoorten? Dit is geen graansoort maar een kruidachtige plant. Boekweit korrels die worden gebruikt door de bakker zijn vruchtjes van die plant. De vruchtjes hebben een driehoekige vorm met een bruine dop, die eruitziet als dat van een beukennootje. Voor de bereiding van brood wordt het dopje er afgehaald.

Vruchtjes van de boekweit plant lijken op de korrels van graan en worden op dezelfde manier verwerkt in voedingsmiddelen zoals brood. Is het ook net zo gezond? Net als granen valt boekweit in vak 2 van de Schijf van Vijf. Hier vallen ook aardappelen, rijst, pasta, couscous, peulvruchten én brood onder. Dus ook boekweit is gezond! Boekweit is glutenvrij en rijk aan koolhydraten, vezels, vitamine B1, B6 en mineralen, zoals magnesium. Boekweit kunnen in brood, pannenkoeken, koeken en ontbijtgranen zitten.

Bekijk hier alle broodsoorten. Keuze uit 7 afhaalpunten in zuidoost Drenthe. Voor 23:59 uur besteld, de volgende dag vers in de winkel.