Petit Four, wat simpelweg “kleine oven” betekent, is de precieze naam voor de prachtige kleine gebakjes die je op feestjes en aan tafel kunt vinden, maar ook tijdens chique etentjes. Deze mini-gebakjes zijn gemaakt van room en fruit. Het vermogen van chef-koks om nieuwe en speciale soorten petit fours te creëren is onbeperkt. Petit Fours kunnen als voorgerecht, maar ook naast een maaltijd of als dessert worden geserveerd, afhankelijk van de gelegenheid.

Waarom worden Petit Fours ‘’kleine ovens’’ genoemd?
In de 19e eeuw waren er geen gasovens in Frankrijk. De oven van de broodbakker was rond deze tijd het enige soort oven. Het was een grote hut gemaakt van steen met daaronder een vuur die men zelf nog moest stoken. Bij deze soort ovens duurde het enorm lang voordat de juiste temperatuur bereikt was. Het had, in tegenstelling tot de huidige ovens, geen knop om de gewenste temperatuur aan te geven. In feite hadden de ovens slechts twee standen. De eerste was de grote oven, ‘’grand four’’, waar het vuur het sterkst was. Deze werd gebruikt als varkens, rundvleesribben, geroosterde groenten en aardappelen moesten worden gebakken. De tweede stand was de kleine oven, ‘’petit four’’, waar de hitte van het vuur al af begon te zwakken. Deze stand werd gebruikt voor bite-size-voorgerechten en kleine gebakjes om te serveren met thee. Dit is waarom de toen al populaire mini-gebakjes ‘’petit fours’’ werden genoemd.

De gespecialiseerde banketbakkers van Bakkerij Kalkdijk hebben al ruim 26 jaar ervaring in het maken van luxe Petit Four gebakjes. Deze zijn verkrijgbaar in diverse soorten en maten, met bijvoorbeeld tekst, logo of jaartal. Bekijk de standaard soorten hier of neem contact op voor op-maat gemaakte Petit Fours.