Het verschil tussen bloem, meel en volkorenmeel

De bakker kan brood maken met bloem, meel én volkorenmeel. Maar wat is precies het verschil? De broodbakker vertelt je graag het antwoord op deze vraag.

Bloem of tarwebloem?
Alleen het binnenste deel van de graankorrel; het meellichaam. Hiervan wordt bloem gemaakt. Alle overige delen van de graankorrel, zoals de zemelen en de kiem worden na het malen eruit gezeefd. Hierdoor blijft er een wit poeder van graan over. De bakker gebruikt bloem voor de bereiding van witbrood.

Volkorenmeel of tarwe volkorenmeel?
De hele meelkern, de kiem én de zemel van de graankorrel. Volkorenmeel bevat alle onderdelen en de kleur van ‘volkorenmeel’ is lichtbruin.

Meel of tarwemeel?
Bruinbrood en volkorenbrood is verschillend. Men ziet tarwebrood en volkorenbrood samen vaak als ‘bruinbrood’. Echter is bruinbrood’ een betere benaming voor alleen tarwebrood. De bakker maakt namelijk gebruik van een combinatie van bloem én volkorenmeel. Dit noemen we dus meel.

Wat is gezonder? Bloem, meel of volkorenmeel?

Boordevol vitamines, mineralen, vezels en koolhydraten. Dat geldt voor zowel bloem als (volkoren)meel. Maar kies je echt voor gezond brood? Dan kies je voor volkoren. Dit is brood dat de bakker maakt van de hele graankorrel en waar dus alle complete voedingsstoffen inzitten die een graankorrel bevat. Het maakt daarbij niet uit of het een brood is van tarwe, spelt, haver, rogge, maïs of een andere soort graan. Maar natuurlijk heeft ieder broodsoort een uniek en gezond karakter.

Wist-U-Dat de broodbakkers van Bakkerij Kalkdijk een 3e prijs behaalden met ons Volkorenbrood, Speltbrood én Zuurdesem Spelt? Bekijk alle broodsoorten hier in de online bakkerswinkel en bestel simpel en snel online. 7 afhaalpunten, meer dan 200 producten verkrijgbaar.