Dat een geroosterde boterham minder calorieën bevat dan een gewone snee brood is een fabel. De hoeveelheid calorieën per snee is namelijk gelijk: circa 83 kcal. Tijdens het roosteren verbranden er geen calorieën.

Vocht
Het enige is dat een deel van het vocht in het brood verdampt. Hierdoor is de snee brood iets lichter geworden na roosteren. Als je dan het aantal calorieën bekijkt per 100 gram brood, dan kun je zeggen dat geroosterd brood iets meer energie levert dan gewoon brood. Maar niemand eet 100 gram brood; je eet een snee. En dan maakt het dus voor de calorieën niet uit of je een geroosterde boterham eet of een gewone.

Beleg
Wat wel verschil kan maken is het beleg en de boter (halvarine/margarine/roomboter) die je erop smeert. Zeker op een warme snee brood smeer je snel meer boter, margarine of halvarine, onder andere doordat het smelt.

Ook is het zo dat een warme boterham vaak wat gemakkelijker weg hapt dan een gewone boterham. Veel mensen vinden een warme boterham lekkerder dan een koude. De knapperige structuur geeft een fijn mondgevoel, wat ervoor kan zorgen dat je gemakkelijker meer eet. 

Zwarte randjes
Oeps. Een boterham met verbrande zwarte stukjes. Toch opeten? Doe maar niet! Net als zwartgeblakerd vlees op de barbecue is verbrand brood ongezond.Bij verkoling van voedsel en houtskool ontstaan namelijk PAK’s (polycyclische aromatische koolwaterstoffen). Dit kan dus ook op geroosterd brood met zwarte randjes zitten. Het advies is om de zwarte randjes van het brood niet te eten, maar het allerbeste is natuurlijk om het te voorkomen. Zet de broodrooster dus niet op de hoogste stand en probeer een sneetje brood zo recht mogelijk in de rooster te steken. De kans op verbranding is zo het minste groot.

Bekijk hier het ruime broodassortiment. Keuze uit +200 producten in de shop, 7 afhaalpunten. Voor 23:59 uur besteld, morgen vers in huis.