Ja, het maken én opeten van een kerstbrood of stol is zeker iets waar we erg blij van worden! Maar waarom eten we eigenlijk stollen in deze periode? Hoe is het ontstaan?

Kerststol online bestellen bakker kalkdijk drenthe coevorden huttenheugte dalen stol kerst brood en taart amandelspijs


Als bakker zijn we dol op tradities! Dus zijn we blij dat we eindelijk weer met de kerststollen aan de gang mogen. Want dit luxe en rijk gevulde brood werd oorspronkelijk niet zomaar gegeten. We vertellen je graag het verhaal achter de stol.

De stol

Een overheelijke en gevulde lekkernij die we als ambachtelijke bakkerij maar al te graag voor onze klanten maken. Vol liefde voor het vak én met veel aandacht draaien de bakkers het amandelspijs van pure ingrediënten, kiezen zij de meest lekkere vruchten, noten en kruiden uit en verwerken zij het karakter in een geheel eigen stol. Het geheim van een goede stol zit in de juist ingrediënten én in de behandeling daarvan. Vakmanschap is niet zomaar een begrip, maar een absolute voorwaarde! Gaat er ook maar iets niet goed, dan komt er een mislukte stol uit de oven. ”Een goede kerststol is te herkennen aan de heerlijk frisse smaak van boter en kruiden. 

Maar waarom eten we eigenlijk stollen in deze periode? Hoe is het ontstaan?

Voor het verhaal achter de stol gaan we een eindje terug in de tijd. Ruim 650 jaar geleden waren het kruisridders die van hun tochten naar het Midden-Oosten veelal onbekende vruchten, noten en specerijen meenamen. Deze kostbare ingrediënten werden aan het brooddeeg toegevoegd en vaak met een bakvorm in de oven ‘gestut’. En als we nu vertellen dat stol een oud woord voor ‘stut’ is, weet je meteen waar deze naam vandaan komt. Precies op deze manier ontstond een luxe gevuld brood dat vaak maanden van tevoren gemaakt werd en alleen bij speciale gelegenheden zoals Kerst en pasen werd gegeten. 

Een ingeburgerde traditie..
Dat het vandaag de dag in vrijwel geen enkel huishouden met kerst op de tafel ontbreekt, weten we allemaal. Maar ook in Duitsland vinden we deze traditie nog steeds terug. En wie zijn wij als ambachtelijke bakkers dan om deze traditie te doorbreken?.. Zo dol op tradities als deze, stoppen we er juist extra veel plezier en tijd in. Want daar worden we uiteindelijk allemaal blij van! Een ‘SMUL’waarschuwing is hier wel op zijn plaats!

Kerst inspiratie opdoen? Klik op een van onderstaande foto’s en ontdek meer…

Bestellen? Ontdek de online bakkerswinkel met meer dan 200 producten en kies uit 7 afhaalpunten in zuidoost Drenthe.