Waar komt de naam van die heerlijke speculaaskoekjes toch vandaan? Heeft het daadwerkelijk met Sinterklaas te maken? Of zal het komen van specerijen,
speculeren of vanuit het Latijnse woord speculum… 

Speculaas is voor Hollanders een hartstocht, maar eigenlijk alleen in december. In deze maand zijn er dan ook verschillende soorten in het assortiment te vinden.De rest van het jaar helemaal niets. Vreemd eigenlijk, want een goed speculaasje is het hele jaar door een heerlijke versnapering. De Belgische varianten zijn dan ook het hele jaar door verkrijgbaar. Toch ook in Nederland is dit langzamerhand aan het veranderen en wordt er al speculaas verkocht als de ‘R’ in de maand is. 

Vanwaar de naam ‘Speculaas’? 

Over de naam ‘speculaas’ zijn we het niet eens. In drie verschillende woordenboeken kun je dan ook al zes verklaringen tegenkomen. Het zou van speculum komen, het Latijnse woord voor spiegel. Speculaaskoekjes geven immers een gespiegelde afbeelding van de in de speculaasplank gesneden voorstelling. Het zou een logische verklaring kunnen zijn.

Of het zou van speculeren komen: Een bakker heeft dit koekje ooit verzonnen en speculeerde erop dat het goed zou gaan lopen. Vroeger zou speculatie ook wel ‘welbehagen’ hebben betekend, en wel behagen is immers wat speculaas veroorzaakt. Lust. Krijg je al zin in speculaas?

Het woord spek zou ook invloed kunnen hebben, want dat betekent in Vlaanderen ‘suikergoed’. Suikergoed zou afgeleid zijn van species en is dus verwant aan specerijen. Tot slot zien sommigen er nog een afleiding in van Sinterklaas, oftewel Klaas. Speculaas zou dan een samentrekking van spek en klaas zijn, spekklaas. 

Speculaas is, met het hoge specerijengehalte, waarschijnlijk wel een koekje dat in het land van de V.O.C., de specerijenhandelaars van de wereld, ontstaan is. Hollanders hebben er dan ook een speciaal specerijenmengsel voor in de handel, dat gewoon speculaaskruiden heet.

Waar de naam speculaas uiteindelijk vandaan komt maakt natuurlijk voor niemand iets uit. Het blijft een overheerlijke versnapering!

Bestel ze hier!