Strooigoed…

Pepernoten worden gemaakt van hetzelfde deeg als taaitaai. Het deeg wordt bereid van roggemeel en vermengd met een beetje anijs. Het resultaat is een vierkant dobbelsteentje van peperkoek met een anijsachtige smaak. Pepernoten zijn niet hetzelfde als de tegenwoordige meer gangbare kruidnoten. Kruidnoten zijn de brosse variant, gemaakt met speculaaskruiden.

Pepernoten worden al eeuwenlang gebakken, maar waren oorspronkelijk een vrij exclusieve traktatie. De specerijen die hiervoor werden gebruikt, zoals peper en honing, waren namelijk zeer kostbaar. Door toedoen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) werden vanaf de zeventiende eeuw specerijen als peper, nootmuskaat, kaneel, gember en kruidnagels steeds meer gemeengoed in Nederland. In die periode ontstonden ook de speculaaskruiden. Sinds de negentiende eeuw staan er recepten voor kruidnoten in receptenboeken. En waarom deze nou zo hard zijn? Dan kun je er tenminste goed mee rondstrooien!

Zelf kruidnoten maken is niet moeilijk! Zoek eens een lekker recept voor een flinke pot vol
of bestel hier direct heerlijk ambachtelijke kruidnoten.