Brood behoort tot de basisvoedingsmiddelen. Het voedingscentrum heeft voor het samenstellen van een gezonde voeding de Schijf van Vijf ontwikkeld. Het dient als hulpmiddel dat ons in staat stelt in één oogopslag te kunnen zien wat we het best kunnen eten. Brood heeft een vooraanstaande plaats in één van deze vakken. Dit vak omvat naast brood ook ontbijtgranen, aardappelen, peulvruchten en graanproducten zoals rijst, pasta en couscous. Deze voedingsmiddelen leveren relatief weinig calorieën en helpen je om onmisbare voedingsstoffen binnen te krijgen, zoals koolhydraten, eiwitten, voedingsvezels, B-vitamines, calcium en ijzer.

Vijf vuistregels

Naast de vijf vakken met daarin de basisvoedingsmiddelen bevat de Schijf van Vijf ook vijf vuistregels en een centraal motto. Het centrale motto van de Schijf van Vijf is: Eet gezond! De vijf vuistregels die dit centrale motto onderbouwen, zijn:

 1. Eet gevarieerd
 2. Eet niet teveel en beweeg
 3. Eet minder verzadigd vet
 4. Eet veel groente, fruit en brood
 5. Eet veilig

Regel 4 geeft de belangrijke positie van brood in onze gezonde voeding weer:
Eet veel groente, fruit en brood. Voor brood specifiek adviseert het Voedingscentrum om volkorenbroodsoorten te gebruiken.

Consumptie

Een volwassene eet gemiddeld 3-4 sneetjes brood per dag. Dat is volgens de aanbevolen hoeveelheden van het Voedingscentrum te weinig. Wie meer brood eet, krijgt namelijk op een gezonde manier meer voedingsvezels, vitamines, mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen binnen. Het Voedingscentrum adviseert de volgende hoeveelheden per dag:

 • 1 tot 3 jaar: 2 tot 3 sneetjes
 • 4 tot 8 jaar: 3 tot 4 sneetjes
 • 9 tot 13 jaar: 4 tot 5 sneetjes
 • 14 tot 18 jaar: 6 tot 7 sneetjes
 • 19 tot 50 jaar: 6 tot 7 sneetjes
 • 51 tot 70 jaar: 5 tot 6 sneetjes
 • 70+ jaar: 4 tot 5 sneetjes

Kinderen kunnen overigens al heel vroeg beginnen met brood eten, ongeveer vanaf 6 maanden. Vanaf de leeftijd van 1 jaar kan een kind dagelijks 2 broodmaaltijden gaan gebruiken. 

Elk moment een ‘broodmoment’

Brood wordt op verschillende momenten van de dag gegeten. Dé traditionele broodmomenten zijn nog steeds het ontbijt en de lunch. Maar brood heeft zich inmiddels een weg gebaand naar andere tijdstippen op de dag. Tussendoor wordt steeds vaker een boterham of een broodje gegeten om de trek te stillen. Brood is namelijk ook bijzonder geschikt als tussendoortje. Het is gemakkelijk te verkrijgen, eenvoudig te bereiden en het bevat meer goede voedingsstoffen en minder calorieën dan andere zoete of vette tussendoortjes en brood ‘vult’ lekker. Aangezien we nog niet aan de (door het Voedingscentrum) aanbevolen dagelijkse hoeveelheid komen, is brood ook de ideale basis voor een tussendoortje.

Brood wordt in toenemende mate bij de warme maaltijd gebruikt. Daarmee volgen wij de gewoonten van andere culturen. Brood past traditiegetrouw ook goed op de koffietafel of bij een gezellige high tea. Ten slotte doet brood het uitstekend bij de borrel, of dat nu in de namiddag of ‘s avond is. Dat betekent dus dat je op elk moment van de dag brood kunt eten. En voor elk broodmoment is er wel een geschikte broodsoort voorhanden