Brood bewaren, ontdooien of opnieuw invriezen? Dit moet je weten!

Hoe kun je brood het best bewaren? 

Brood kan het best worden bewaard in een plastic zak, die vervolgens wordt opgeborgen in een afgesloten broodtrommel. Hierdoor blijft het brood het langst zacht en mals. Wie houdt van brood met een krokante korst, bewaart brood bij voorkeur in een papieren broodzak. Het is belangrijk dat de broodtrommel schoon en fris is, dus zonder kruimels en condens.

Bewaar brood niet in de koelkast. Daarin veroudert het veel sneller. Zetmeel in brood laat water namelijk los tussen -5°C en +5°C, daardoor droogt het brood uit. Brood dat je voor langere tijd wilt bewaren, kun je het best invriezen.

Brood ontdooien: hoe doe je dat?

Brood kan simpelweg worden ontdooid door het uit de vriezer te halen en in de verpakking neer te leggen. Eventueel kun je ook het benodigde aantal sneetjes uit de verpakking halen en die op een bord leggen. Brood kan nog sneller worden ontdooid in de magnetron. Kies daarbij het laagste vermogen. Kijk en voel na een halve minuut of het brood is ontdooid. De magnetron warmt brood vanuit de kern van het product vrij snel op. Brood ontdooien in de oven is lastiger, want de hitte verspreidt zich van buiten naar binnen. Als de buitenkant heet wordt en uitdroogt, kan de kern nog bevroren zijn. Sneetjes brood ontdooien in de broodrooster, is niet aan te raden. Boterhammen drogen dan uit en kleuren.

Kun je brood dat is ontdooid opnieuw invriezen?

Brood dat is ontdooid, kun je beter niet meer invriezen. Kwaad kan het niet, maar de kwaliteit loopt wel snel terug en de veroudering treedt eerder in.

Hoe lang kan brood in de vriezer worden bewaard?

Brood kan twee weken in de vriezer worden bewaard. Na ontdooien komt het nog steeds vers over. Naarmate brood langer wordt bewaard in de vriezer gaat het steeds verder uitdrogen. Brood dat malser of vochtiger is, houdt het wat langer uit in de vriezer.

Welk brood blijft het langste vers en houdbaar?

Broden uit een fabriek blijven het langste houdbaar. Dit komt doordat fabrieksbrood ingrediënten als verbeteraar, emulgator, en glucosestroop bevatten. Daardoor zijn ze langer houdbaar, maar absoluut niet direct gezonder en verser. Het Brood van de ambachtelijke bakker blijft natuurlijk het langste vers. Het is dan ook niet zo gek dat je daar iets meer voor betaald 😉

Brood bestellen? Maak gebruik van de online bakkerswinkel van Bakkerij Kalkdijk!

Op zoek naar het lekkerste ambachtelijke brood en direct online bestellen? Bekijk al onze broodsoorten en geniet van ambachtelijke kwaliteit. Kies uit 6 afhaalpunten in zuid-oost Drenthe of neem contact met ons op als je overver woont en graag van ons brood wilt genieten.