Heb je nog wat sneetjes oud brood liggen? Gooi ze niet weg! Met oud brood kun je niet alleen lekkere gerechten maken, ook kan het van pas komen in het huishouden…

Croutons

Van oud brood kun je eenvoudig croutons maken. Lekker bij de soep of salade. Hoe maak je het? Snijd de sneetjes brood in kleine blokjes of scheur een brood in stukjes. Doe de blokjes vervolgens in een schaal en besprenkel met olijfolie, zout en peper en hussel alles om. Spreid daarna de blokjes uit op een met bakpapier beklede bakplaat en zet in een voorverwarmde oven van 170°C. Bak de croutons in 25 minuten goudbruin en schep af en toe om.

Wentelteefjes

Oud brood is ook perfect om wentelteefjes mee te maken. Wat heb je hiervoor nodig? 1 ei, 2 zakjes vanillesuiker, 1 tl gemalen kaneel, 250 ml melk, 8 sneetjes brood en 40 g boter. Hoe maak je het? Maak een mengsel van ei, vanillesuiker, kaneel en melk in een diep bord. Dep vervolgens de sneetjes brood een voor een door het eimengsel en stapel ze op een bord. Schenk de rest het eimengsel over de broodstapel en laat intrekken. Verhit daarna de helft van de boter in een koekenpan en bak de helft van de wentelteefjes in 5 minuten goudbruin. Keer halverwege. Neem ze daarna uit de pan. Voeg opnieuw boter toe en bak de rest van de wentelteefjes.

En is het brood écht niet meer eetbaar, dan kun je er het volgende mee doen:

Glasscherven opruimen

Heb je een glas of vaas laten vallen en wil je snel en veilig de scherven verzamelen? Maak dan een snee oud brood een beetje vochtig en druk hier voorzichtig mee op de scherven. Zelfs de kleinste exemplaren blijven aan het brood plakken.

Gemorst op de tafel

Heb je per ongeluk wat drinken of iets anders vloeibaars op de tafel gemorst? Met een stuk brood absorbeer je het vocht meteen, zodat het niet in je tafel of tafelkleed kan dringen. Ontstaat er wel een vlek, maak dan snel schoon met een doek en wat water.

Stoffige schilderijen

Een schilderij afstoffen? Door met een stukje brood op het schilderij te deppen kun je het stof eenvoudig verwijderen zonder het te beschadigen.

Bron: Margriet